KUNGENS LILLA PIGA

john-bauer

Bild John Bauer

Kungens lilla piga

I kungens granna slotts stora, stora, stora kök
det finns en liten liten piga 
hon alltid har så brått för där finns så mycket stök,
och jämt ska hon för alla vackert niga.
Och bannor ut av alla hon måste ta emot,
för jämt är lilla näsan så rysligt svart av sot,
och tidigast av alla hon stiger ur sin säng’ och sen går hela dagen lång uti ett enda fläng.

för först ska kungens krona hon göra riktigt fin, 
hon gnider den med putset blanka-lätta
och sen på huvudknoppen av drottning sura-min
ska lockperuken riktigt rätt hon sätta,
och sen går hon och väcker prinsessan ädelknopp
och tittar noga efter att snällt hon stiger opp
och sedan under dagen hon har ett fasligt sjå
att lära allra,allra minsta prinsen gå.

och hon ska sopa trappan och hon ska skura golv
och hon ska bära slask och ved och vatten.
Hon kommer ej i säng förrän klockan slagit tolv,
och dåså får hon ligga brevid katten.
Men hon är aldrig ledsen fast det är mycket knog,
hur än det går i livet så klarar hon sig nog’ för se, hon går och sjunger så glatt vad än hon gör’
ty kungens lilla piga har ett strålande humör.

Skriven av Anna-Lisa Frykman (1889 – 1960)

Den här sången växte jag upp med. Ivrigt trallande på den trodde jag mig hjälpa till med städningen. Som jag minns det städades det ofta hos oss. Det blankades också skor, ströks skjortor, pressades byxor och putsades silver.

Och jag, jag lärde mig ett och annat om livet. En del blev inrutat i mig, och trots att jag ogillar det och försöker sudda ut sitter det envist kvar. Mina stackars barn har nog fått dras med en del klyschor i stil med ”vänd andra kinden till” och ”det goda kommer alltid att segra”. Ja, och själv känner jag mig fortfarande som en Utomordentlig God Person varje gång jag städat, så där riktigt in till överdrift skurat.

Numera har jag gjort en del principiella beslut som att ”livet är för kort för att städas bort”. Inom mig ropar pigan tårögd och på gränsen till hysterisk – och jag, jag vänder andra kinden till, ”ty kungens lilla piga har ett strålande humör”.

Men, som ett eventuellt försök i att döva den molande känslan av uselhet, skriver jag. Dikter, t.ex., och bl.a. till pigans, och alla andra pigors ära. Mina pigor kommer i olika skepnader, har olika temperament och egenskaper, är av olika åldrar och olika kön. De kan vara goda, onda eller mittemellan. De kan vara troll, älvor, prinsessor och prinsar. För det mesta är de sådana som vi kan känna igen oss i. Ett har de gemensamt, jag skapar dem inte, på något sätt finns de bara.

Om mia bergenheim

Välkommen till paintaword! Här målar jag världen med ord i en härlig blandning av känslosam livslust, bubbel, humor, psykologiska vibrationer, svåra teman och mycket däremellan.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s